Lopen in tijden van Corona: hoe doet Erik dat?

29 maart 2020

Vandaag staat mijn eerste evenement op het programma: de Zandvoort Circuit Run. Ik heb ingeschreven voor de 10 miles, oftewel 16,1 km. Een aantal weken geleden heb ik nog een keer de 20 km aangetikt, dus met de afstand zit het wel goed. Een tijd vind ik niet belangrijk, maar wel om lekker te genieten van het parcours over het vernieuwde circuit, over de boulevard van het dorp Zandvoort, de duinen en het strand. Run4Fun!

Maar, een virus dat is overgekomen vanuit China gooit roet in het eten. De overheid neemt vergaande maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen en verbiedt alle georganiseerde evenementen. Dus gaat de Zandvoort Circuit Run 2020 niet door en ook de gezamenlijke trainingen van Run4Fun-Tilburg zijn afgelast.

28 maart 2020

Tijd: 16.17 uur. De zon zakt alweer langzaam, maar de temperatuur buiten is goed. Wel staat er een straffe, frisse wind uit het noorden. Ondanks alle maatregelen en het advies om binnen te blijven, mogen we gelukkig wel in beweging blijven. Hardlopen kan, zij het individueel. En dus trek ik mijn kloffie aan om erop te trekken. Doel, lekker een duurloop door de bossen in het zuidwesten van de stad: Stadsbos013. Langs het spoor richting de Oude Warande, om daar het parcours van 3,2 km te volgen. Dan over en langs het Bels Lijntje de bossen van de Tilburgse Waterleidingmaatschappij in, parallel aan de Oude Leij richting het terrein van Amarant, de Bredaseweg over en via het bos weer terug naar huis in de Reeshof. Een rondje van 13 km. Als ik thuiskom maak ik lange schaduwen op het pad, de dag is bijna ten einde. Vannacht gaat de zomertijd in.

29 maart 2020

Ik zit op de bank met de laptop op schoot om dit stukje te schrijven voor op de website. Vertellen wat wij doen in deze periode van zelfstandig trainen. En hopelijk dat we jullie ook zover krijgen om een stukje te schrijven hoe je je trainingen nu invult. Gebruik je het schema, of trek je je eigen plan? Doe er een kaartje bij van een route die je hebt gelopen en een paar foto’s doen het ook wel goed. Ik geef de aanzet, wij zouden het leuk vinden als jullie meedoen!

Op dit moment leg ik me wat meer toe op het lopen van duurlopen, en minder in het intervallen zoals we dat met de groep doen. Maar dat betekent niet dat ik alleen maar mijn rondjes loop. Strava kent zogenaamde segmenten, stukken waarop veel wordt hardgelopen die door medelopers als segment zijn gemarkeerd. Ook het parcours van 3,2 km is zo’n segment. Dus bekijk ik vooraf welke segmenten ik kies om te proberen mijn tijd te verbeteren. Zo maak ik een klassementje voor mezelf. Soms zijn het lange segmenten, maar ook wel kortere segmenten. En het leuke is, ik heb mijn record op de 3,2 km gisteren aangescherpt: 17.26 minuut

Omdat ik besloten heb me de komende tijd toe te leggen op twee rondes, een door de Reeshof en een door het bos, heb ik nog een extra segment aangemaakt: Stadsbos013 – Eekhoornpad(https://www.strava.com/segments/23208500), met een lengte van zowat 900 m. Ik liep hem in 5.09 minuut. En jij?

Zolang wij niet gezamenlijk trainen en de richtlijnen van de overheid nog gelden (mits deze niet worden aangescherpt), hou de volgende regels in acht als je besluit een stuk te gaan wandelen, fietsen of hardlopen:
https://nocnsf.nl/nieuws/2020/03/sport-en-beweegadviezen-in-tijden-van-het-coronavirus